Το blog είναι αφιερωμένο στο υπέροχο Αιγαίο αλλά φυσικά και στο Ιόνιο πέλαγός μας. Μικρά αφιερώματα στα αγαπημένα μας νησιά που κάνουν περήφανη την Ελλάδα για την ιστορία τους και την ομορφιά τους

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Βάι-το μεγαλύτερο φυσικό φοινικόδασος της Ευρώπης

Το φοινικόδασος του Βάι βρίσκεται, όπως είναι γνωστό στην Κρήτη, στο βορειοανατολικό άκρο της στο νομό Λασιθίου.,  7 χλμ. από το Παλαίκαστρο και 20 περίπου χλμ. από τη Σητεία.

Από το 1973 έχει χαρακτηριστεί "Αισθητικό δάσος" και είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση που υπάρχουν στην Ελλάδα. Είναι βιότοπος με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.
Ο λόγος που το δάσος αυτό εντάχθηκε στις προστατευόμενες περιοχές είναι η ύπαρξη του ενδημικού Κρητικού φοίνικα.  Προστατεύεται από τη σύμβαση της Βαρκελώνης.
Ο συγκεκριμένος φοίνικας του δάσους είναι γνωστός από τη Μινωική εποχή και ονομάζεται φοίνικας του Θεόφραστου (αρχαίος φιλόσοφος, ο οποίος έγραψε έργα που πραγματεύονται πλήθος θεμάτων κυρίως γύρω από τη Βοτανική και τη Ζωολογία, εκτός των άλλων).

Ελληνικά νησιά: Από που πήραν το όνομά τους;

Ξέρατε ότι ο Νάξος ήταν ο θρυλικός ηγεμόνας των πρώτων αποίκων του ομώνυμου νησιού;
Το ίδιο ήταν και ο Πάρος, για την Πάρο, ο Θάσος για την Θάσο, ο Ζάκυνθος για την Ζάκυνθο και ο Κέφαλος για την Κεφαλονιά. 
Γνωρίζατε ότι Κρήτη ονομαζόταν μία από τις νύμφες των Εσπερίδων, που φύλαγαν τα χρυσά μήλα στον κήπο των θεών, στη χώρα του Άτλαντα; Η δε Σύμη ήταν μία άλλη νύμφη, συζύγου του Γλαύκου, πρώτου κάτοικου του νησιού, ενώ ο Φολέγανδρος ήταν γιος του Μίνωα.


Της Έλενας Μπούλια

Το ότι έπαιξε η αρχαία ιστορία ρόλο στην ονομασία των ελληνικών νησιών δεν μας κάνει εντύπωση. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν ονόματα νησιών που η ιστορία τους προσπερνά μία εμβληματική -και πιθανώς μυθική- φιγούρα. Όπως τα παρακάτω: