Το blog είναι αφιερωμένο στο υπέροχο Αιγαίο αλλά φυσικά και στο Ιόνιο πέλαγός μας. Μικρά αφιερώματα στα αγαπημένα μας νησιά που κάνουν περήφανη την Ελλάδα για την ιστορία τους και την ομορφιά τους

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αρχαίοι τάφοι αναδεικνύονται στην πόλη της Αίγινας


Τάφοι της Ελληνιστικής εποχής, που έχουν έρθει στο φως στην Αίγινα πρόκειται να διατηρηθούν στη θέση τους αλλά και να αναδειχθούν. Πρόκειται για μνημειώδεις, λαξευτές κατασκευές, η μία εκ των οποίων διατηρεί εντυπωσιακή είσοδο καθώς και επιχρίσματα των τοίχων.

Επίσης διαθέτει σκάλα έξι βαθμίδων που οδηγεί στο εσωτερικό του τάφου όπου βρίσκεται μία επιτύμβια στήλη. Οι τάφοι ήρθαν στο φως σε οικόπεδο επί των οδών Φανερωμένης και Ιωάννη Καποδίστρια, όπου έχουν εντοπισθεί επίσης φρεάτια, πηγάδια, ακόμη και άλλοι τάφοι, εκ των οποίων ο ένας χρονολογείται στην Αρχαϊκή εποχή, χωρίς όμως κανένας τους να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η ανάδειξη των αρχαίων θα γίνει με την δημιουργία ενός πλατώματος περίπου 40 τ. μ. ελαφρώς μεγαλύτερο από τους τάφους, πάνω από τους οποίους θα τοποθετηθεί γυάλινη επιφάνεια (διαστάσεων 3Χ4 μέτρα) καθώς και μια μικρότερη, ανοιγόμενη, που θα επιτρέπουν τη θέασή τους από το κοινό. Το σύνολο θα φωτίζεται ενώ επισκέψιμο θα είναι μόνον από αρχαιολόγους. Να σημειωθεί, ότι στο οικόπεδο πρόκειται να ανεγερθεί κτίριο γραφείων και καταστημάτων.