Το blog είναι αφιερωμένο στο υπέροχο Αιγαίο αλλά φυσικά και στο Ιόνιο πέλαγός μας. Μικρά αφιερώματα στα αγαπημένα μας νησιά που κάνουν περήφανη την Ελλάδα για την ιστορία τους και την ομορφιά τους

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Νήσος Γαύδος

Η Γαύδος είναι το ονειρεμένο νησί όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας τον υποδέχτηκε η Καλυψώ, το αραξοβόλι των ταξιδιωτών, των εμπόρων της Αφρικής και των πειρατών, ο τόπος μέθεξης χιλιάδων αναχωρητών του καλοκαιριού.
Γεωγραφία
Η Γαύδος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, 32 ναυτικά μίλια μακρυά από την Παλιόχωρα, 22 από τη Χώρα Σφακίων και 170 από το Τομπρούκ της Λιβύης. Είναι μικρό νησί, μόλις 30 τεραγωνικά χιλιόμετρα, με τριγωνικό σχήμα, με μέγιστο μήκος 10 χιλιόμετρα και πλάτος 5. Οι παραλίες Καραβέ, Κόρφος, Λακκούδι, Τρυπητή, Μπο, Φετιφέ, Σαρακίνικο, Αγιάννης, Λαυρακάς, Πύργος και Ποταμός είναι μερικές από τις χάντρες των μαργαριταρένιων ακτών του νησιού.
Το Καστρί, το Ξενάκι, τα Βατσιανά, η Άμπελος, είναι οι λιγοστοί γραφικοί οικισμοί του. Σκόρπια, πέτρινα μετόχια σ'όλο το νήσι, αφημένα στη φθορά του χρόνου, υπενθυμίζουν στον επισκέπτη παλιές εποχές ακμής και κατοίκησης.

Αφιέρωμα στα Κύθηρα

Κύθηρα
Τα  Κύθηρα, νησί  γνωστό και με την ονομασία  Τσιρίγο,  βρίσκονται στην  Νότια Ελλάδα  μεταξύ  Κρήτης  και νότιας  Πελοποννήσου  νοτιότερα της  Ελαφονήσου και
τον  κάβο  Μαλλιά.

Έχουν  πληθυσμό  3500  κατοίκους  (απογραφή 2001)  από τους  οποίους οι 580  βρίσκονται στην ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού και οι υπόλοιποι σε πολλά μικρά γραφικά χωριά  (περίπου 60)  διάσπαρτα σε όλη την έκταση του νησιού.
Οι κάτοικοι είναι κυρίως αγρότες με εξαίρεση αυτών που  έχουν ασχολίες  προς  τουριστικές επιχειρήσεις. Κύρια αγροτικά προιόντα είναι το λάδι και το μέλι.

Η έκταση των Κυθήρων  καλύπτει  περίπου  280  τετραγωνικά  χιλιόμετρα πλούσιας βλάστησης κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νησιού. Θα μπορούσε  να  χαρακτηριστεί  ορεινό  νησί  με κοιλάδες  που φτάνουν στην θάλασσα  και  σχηματίζουν  όμορφες  παραλίες.