Το blog είναι αφιερωμένο στο υπέροχο Αιγαίο αλλά φυσικά και στο Ιόνιο πέλαγός μας. Μικρά αφιερώματα στα αγαπημένα μας νησιά που κάνουν περήφανη την Ελλάδα για την ιστορία τους και την ομορφιά τους

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ελληνικές θάλασσες: ένα απέραντο μουσείο

Με επιτυχία στέφθηκαν οι υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στον κόλπο του Ηρακλείου, στη Λέσβο και στην Τήλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ηράκλειο
Το διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) πραγματοποίησε υποβρύχια αναγνωριστική αρχαιολογική έρευνα για τον εντοπισμό και την καταγραφή εναλίων πολιτιστικών αγαθών στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Ηρακλείου Κρήτης, με βόρειο όριο τη νησίδα Δία. Συγκεκριμένα, ερευνήθηκε με απόλυτη ακρίβεια και συστηματικά θαλάσσια περιοχή περίπου 30 τ.χλμ. στον κόλπο του Ηρακλείου και στα νότια και ανατολικά της νησίδας Δία. Πρόθεση της Εφορείας ήταν να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι των ήδη εντοπισμένων αρχαίων ναυαγίων της έρευνας του πλοιάρχου Κουστώ, αλλά και ο εντοπισμός νέων στόχων με ευρήματα σε ένα θαλάσσιο χώρο με έντονη ναυσιπλοΐα από την Προϊστορική περίοδο μέχρι σήμερα.