Το blog είναι αφιερωμένο στο υπέροχο Αιγαίο αλλά φυσικά και στο Ιόνιο πέλαγός μας. Μικρά αφιερώματα στα αγαπημένα μας νησιά που κάνουν περήφανη την Ελλάδα για την ιστορία τους και την ομορφιά τους

Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

Σέριφος: η… «σιδηρά νήσος» μας αποκαλύπτει τα μυστικά της


Μπορεί να μην έχει τη φήμη της Σαντορίνης, τη διασκέδαση της Μυκόνου ή την κουλτούρα της Σύρου, όμως η Σέριφος ( www.serifos.gr ) συμπυκνώνει στο «άγριο» έδαφός της αμέτρητες ομορφιές και μένει στην καρδιά κάθε επισκέπτη της.

Με μια βραβευμένη και δεκάδες ακόμη πανέμορφες παραλίες, κρυστάλλινα νερά, μια γραφική Χώρα που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και σημαντικό ορυκτό πλούτο, αυτό το νησί των Κυκλάδων τραβά την προσοχή μας με το παραπάνω…

Η «σιδηρά νήσος» και τα μεταλλεία
Το υπέδαφός της Σερίφου, έχει κοιτάσματα, τα οποία είναι πλούσια σε διάφορα ορυκτά. Στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε μαγευτικές παραλίες, βρίσκονται τα χωριά Μεγάλο Λιβάδι και Κουταλάς. Ως στις αρχές του εικοστού αιώνα αποτελούσαν οικονομικό κέντρο του νησιού, λόγω των μεταλλείων που υπάρχουν κοντά, αλλά σήμερα είναι σχεδόν ερημωμένα.
Τα μεταλλεία λειτουργούσαν από το 1880 ως το 1962, οπότε και έκλεισαν, ως συνέπεια της εξάντλησης των αποθεμάτων, του υψηλού κόστους της σχετικά μικρής κλίμακας εκμετάλλευσης και κυρίως ως συνέπεια της κατάρρευσης των τιμών των σιδηρομεταλλευμάτων παγκοσμίως.