Το blog είναι αφιερωμένο στο υπέροχο Αιγαίο αλλά φυσικά και στο Ιόνιο πέλαγός μας. Μικρά αφιερώματα στα αγαπημένα μας νησιά που κάνουν περήφανη την Ελλάδα για την ιστορία τους και την ομορφιά τους

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Σέριφος: η… «σιδηρά νήσος» μας αποκαλύπτει τα μυστικά της


Μπορεί να μην έχει τη φήμη της Σαντορίνης, τη διασκέδαση της Μυκόνου ή την κουλτούρα της Σύρου, όμως η Σέριφος ( www.serifos.gr ) συμπυκνώνει στο «άγριο» έδαφός της αμέτρητες ομορφιές και μένει στην καρδιά κάθε επισκέπτη της.

Με μια βραβευμένη και δεκάδες ακόμη πανέμορφες παραλίες, κρυστάλλινα νερά, μια γραφική Χώρα που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και σημαντικό ορυκτό πλούτο, αυτό το νησί των Κυκλάδων τραβά την προσοχή μας με το παραπάνω…

Η «σιδηρά νήσος» και τα μεταλλεία
Το υπέδαφός της Σερίφου, έχει κοιτάσματα, τα οποία είναι πλούσια σε διάφορα ορυκτά. Στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε μαγευτικές παραλίες, βρίσκονται τα χωριά Μεγάλο Λιβάδι και Κουταλάς. Ως στις αρχές του εικοστού αιώνα αποτελούσαν οικονομικό κέντρο του νησιού, λόγω των μεταλλείων που υπάρχουν κοντά, αλλά σήμερα είναι σχεδόν ερημωμένα.
Τα μεταλλεία λειτουργούσαν από το 1880 ως το 1962, οπότε και έκλεισαν, ως συνέπεια της εξάντλησης των αποθεμάτων, του υψηλού κόστους της σχετικά μικρής κλίμακας εκμετάλλευσης και κυρίως ως συνέπεια της κατάρρευσης των τιμών των σιδηρομεταλλευμάτων παγκοσμίως.


Στο ψαροχώρι Μεγάλο Λιβάδι, την κύρια περιοχή των μεταλλωρύχων, υπάρχει ένα μικρό μουσείο πετρωμάτων και μεταλλευτικών εργαλείων και ένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη τεσσάρων μεταλλωρύχων που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια απεργίας για το οκτάωρο και για την αύξηση των μισθών.

Τα ίχνη της μεταλλευτικής δραστηριότητας, είναι ακόμη ορατά στις συγκεκριμένες περιοχές. Μάλιστα, πριν τον οικισμό του Μεγάλου Λιβαδιού, βρίσκεται η μεγάλη μεταλλική σκάλα φόρτωσης μεταλλεύματος που στέκει εκεί αγέρωχη εδώ και χρόνια, μέσα στη θάλασσα. Υπάρχει επίσης ακόμα σύστημα σιδηροτροχιών, βαγονέτα και μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν στις εργασίες εξόρυξης.

Η βραβευμένη και… άλλες παραλίες
Η παραλία Ψιλή Άμμος είναι ίσως η πιο πολυσύχναστη παραλία στα ανατολικά του νησιού, η οποία έχει βραβευτεί ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης για το 2003 από την εφημερίδα Sunday Times.
Άλλες παραλίες που ξεχωρίζουν είναι η Λια, ο Άγιος Σώστης, τα Λιβαδάκια, η Συκαμιά, η Βάγια, ο Σωτήρας, το Καλό Αμπέλι, ο Πλατύς Γιαλός, ο Αυλόμωνας και ο Κουταλάς.
Υπάρχει τοπικό λεωφορείο που συνδέει την Χώρα και το Λιβάδι με ορισμένες από τις παραλίες.

Οι Σεριφιώτες και οι… ντόπιοι ξένοι
Η Σέριφος είναι αρκετά αυτάρκες μέρος, καθώς πρόκειται για ένα από τα λίγα νησιά που έχουν πηγές με πόσιμο νερό, ενώ επίσης διαθέτει και φράγμα συλλογής υδάτων. Επιπλέον, το πλούσιο υπέδαφός της, βοήθησε στην οικονομική ευμάρεια του νησιού στο παρελθόν.
Παρόλα αυτά, οι Σεριφιώτες είναι φιλόξενοι και «ζεστοί» και καλοδέχονται ξένους και τουρίστες που αγαπούν το νησί τους.

Μην απορήσετε λοιπόν αν αναλάβει να σας ξεναγήσει στη Σέριφο η Brigitte από την Αυστρία, που έφτασε στο νησί πριν από περίπου 10 χρόνια, το ερωτεύτηκε και έμεινε εκεί ή αν μάθετε πως ο ιδιοκτήτης του όμορφου καφέ «στου Στράτου» ( www.stoustratou.com ), στην κεντρική πλατεία της Χώρας, ζούσε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και πλέον έχει ρίξει «άγκυρα» στη Σέριφο.

Ένα από τα κορυφαία campings της Ελλάδας και αρκετές επιλογές για διαμονή
Δεδομένου του όλο και αυξανόμενου αριθμού των φίλων της κατασκήνωσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σέριφος διαθέτει ένα από τα πιο καλά και εξοπλισμένα camping στη χώρα. Το Coralli camping ( www.corallicamping.gr ) βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, στη χρυσή αμμουδιά Λιβαδάκια και συνδυάζει αρμονικά την παρθένα φύση του νησιού και την όμορφη παραλία, με όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις camping. Διαθέτει επίσης δωρεάν χώρο στάθμευσης, mini market, εστιατόριο, πισίνα και bar.

Για εσάς που αγαπάτε τη μοντέρνα πολυτέλεια, προτείνουμε το ξενοδοχείο «Ρίζες» ( www.hotelrizes.gr ), με θέα στο λιμάνι και στη Χώρα της Σερίφου. Άλλες επιλογές είναι τα studios Αμφιτρίτη ( www.studiosamfitriti.gr ) και τo apartments & rooms Indigo ( www.indigostudios.gr ), στο Λιβάδι.

Ένα νέο, ενδιαφέρον Φεστιβάλ
Πέρυσι για πρώτη φορά, η Σέριφος έγινε και πολιτιστικός προορισμός, καθώς διοργανώθηκε στο νησί το 1ο Φεστιβάλ Σερίφου, για περίπου 20 ημέρες, με αγαπημένους μουσικούς και καλλιτέχνες, που έκαναν τις σεριφιώτικες νύχτες πιο ενδιαφέρουσες και ρομαντικές.

Φέτος, το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 26 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου και σε αυτό θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μανώλης Φάμελλος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και πολλοί ακόμη καλλιτέχνες.

Επιπλέον, από τις 3 έως τις 9 Ιουνίου, το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Psarokokalo προβάλλεται ταυτόχρονα εκτός Αθηνών και στη Σέριφο, με προβολές επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.
Οι σεριφιώτικες νοστιμιές

Στη Σέριφο θα βρείτε φρεσκότατο ψάρι και άλλους θαλασσινούς μεζέδες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις εκπληκτικές μαραθοτηγανίτες, λούτζα (εκλεκτό αλλαντικό από χοιρινό κόντρα φιλέτο), αλλά και ρεβυθάδα (ρεβύθια στο φούρνο) και ξυνομυζήθρα.

Σας προτείνουμε την ταβέρνα «Νικούλιας» στον πλατύ Γυαλό, για να δοκιμάσετε τα εκπληκτικά ρεβύθια με δεντολίβανο και τα νόστιμα κρέατα, με θέα τη θάλασσα. Στο Μεγάλο Λιβάδι, καθίστε στον «Κύκλωπα» για ντόπια κρέατα και νόστιμη μακαρονάδα και στο Λιβάδι, προτιμήστε το εστιατόριο «της Καλής», για φρεσκότατο ψάρι και εμπνευσμένους μεζέδες και στο εστιατόριο «Τάκης».

Το click@Life σας προτείνει να:
-κάνετε βόλτα στην όμορφη Χώρα με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τους ανεμόμυλους, νωρίς το πρωί, όταν οι περισσότεροι θα κοιμούνται ακόμη, να θαυμάσετε την Πλατεία Δημαρχείου και να ανεβείτε στο ενετικό κάστρο με το εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου και την υπέροχη θέα.
-επισκεφτείτε τον Άσπρο Πύργο, στο δρόμο ανάμεσα στη Χώρα και το Μ.Λιβάδι, κτίσμα της ελληνιστικής περιόδου που πιθανώς να χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο, για να απολαύσετε τη θέα της νοτιοαανατολικής ακτής της Σερίφου. Το εκκλησάκι δίπλα στον Άσπρο Πύργο, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο και έχουν χρησιμοποιηθεί τμήματα του Πύργου για το κτίσιμό του.

Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου