Το blog είναι αφιερωμένο στο υπέροχο Αιγαίο αλλά φυσικά και στο Ιόνιο πέλαγός μας. Μικρά αφιερώματα στα αγαπημένα μας νησιά που κάνουν περήφανη την Ελλάδα για την ιστορία τους και την ομορφιά τους

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Πιπέρι: Ένα μικρό νησί των Σποράδων

Χάρτης με την τοποθεσία του νησιούΘέση: Ανατολικά από τη Κυρά Παναγιά και τα Γιούρα.

Έκταση: 7 τ.χλμ

Ψηλότερη κορυφή: 352μ.

Το νησί Πιπέρι και η θαλάσσια περιοχή γύρω του αποτελούν τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Ταυτόχρονα είναι και το πλέον δυσπρόσιτο νησί εφόσον δεν έχει κανένα προστατευμένο όρμο για να πλησιάσει καϊκι. Απόκρημνα βράχια κατεβαίνουν κάθετα στη θάλασσα απ'όλες τις μεριές του.Το βραχονήσι αυτό έχει έκταση 7 τ.χλμ. και ύψος κορυφών από 274 μέχρι 352μ. Συστάδες από πεύκα και μερικές μοναχικές βελανιδιές φυτρώνουν στο έδαφος του.

Στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής του νησιού ζούσαν κάποτε μοναχοί του Αγίου Όρους, που όμως το έχουν εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια. Εκεί μόνασε και ο σκοπελίτης λόγιος του 18ου αιώνα Κεσάριος Δαπόντες (1713-1784) ένας από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς της εποχής του ο οποίος είχε δημιουργήσει πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη με παλιά βιβλία και χειρόγραφα γραμμένα σε δερμάτινες περγαμηνές και χαρτί. Πολύ μεγάλο μέρος αυτού του θησαυρού εκλάπησαν από κάποιο φιλόλογο από την Κύμη.

Η εκκλησία είναι καλοχτισμένη, το τέμπλο της παλιό και εκεί υπάρχει η εικόνα της Παναγίας που έχει καταπληκτική ζωντάνια.