Το blog είναι αφιερωμένο στο υπέροχο Αιγαίο αλλά φυσικά και στο Ιόνιο πέλαγός μας. Μικρά αφιερώματα στα αγαπημένα μας νησιά που κάνουν περήφανη την Ελλάδα για την ιστορία τους και την ομορφιά τους

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

«Πάτμος, το νησί που σε κάνει να επιστρέφεις ευτυχισμένος»

«Μια μικρή οπτασία» χαρακτηρίζει το νησί δημοσιογράφος των «Los Angeles Times»

Την εμπειρία του από την επίσκεψη του στην Πάτμο μεταφέρει στους «Los Angeles Times», ο δημοσιογράφος Geoffrey Dean-Smith.
Όπως γράφει, σε ένα ιδιαίτερα θετικό δημοσίευμα για την Ελλάδα: «Η πρώτη φορά που πήγα στην Πάτμο, ήταν βασικά η φόρα που έφευγα. Πήρα το πλοίο από τον Πειραιά με προορισμό την Πάτμο, ένα από τα Δωδεκάνησα της Ελλάδας.

Το σχέδιο ήταν να μείνω στο μοναστήρι του Αγ, Ιωάννη του θεολόγου, το οποίο θεωρείται παγκόσμια κληρονομιά. Από την UNESCO. Στο ταξίδι μου μοιράστηκα την καμπίνα μου με έναν νέο από την Σαουδική Αραβία, τον Shurief. Αφού γνωριστήκαμε με κάλεσε για δείπνο. Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο ανταλλαγής ιδεών, και η ώρα πέρασε. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι έβλεπα την Πάτμο από μακριά. Και καθώς προχώρησα προς το κατάστρωμα, πρόσεξα ότι το πλοίο πήγαινε από την αντίθετη πλευρά. Φεύγαμε από την Πάτμο».

Οινούσσες: Το νησί των καραβοκύρηδων

Η πόλη των Οινουσσών όπως φαίνεται από το λιμάνι Δεν διεκδικούν περγαμηνές στα τουριστικά δρώμενα του Αιγαίου, κατέχουν όμως μια ξεχωριστή θέση στη ναυτική ιστορία του τόπου. Ούτως ή άλλως, είναι ένα ιδιαίτερο νησί που αξίζει να του αφιερώσεις χρόνο

Αφήνεις τη Χίο και πριν καλά καλά το καταλάβεις αντικρίζεις την μπρούντζινη γοργόνα καθισμένη πάνω στον βράχο να σε καλωσορίζει, καθώς το πλοίο πιάνει στο λιμάνι. Από την πρώτη στιγμή οι Οινούσσες θα μπουν στην καρδιά σου! Στη συνέχεια θα βρεθείς να τριγυρνάς στ' ασβεστωμένα σοκάκια, να χαζεύεις τα εντυπωσιακά αρχοντικά, ν' ανταλλάσσεις κουβέντες με τους απόμαχους θαλασσόλυκους.

Σαμοθράκη...Όμορφη αλλά και μυστηριώδης...

Λένε ότι η Σαμοθράκη είναι παράξενο νησί, ιδιαίτερο, μυστηριώδες. Και ότι όποιος πηγαίνει εκεί βιώνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το μυστήριό της...

Ειδικά τα βράδια του καλοκαιριού, όταν έχει φεγγάρι, πάνω από το... «Φεγγάρι», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το όρος Σάος (και την ψηλότερη κορυφή του), που δεσπόζει στο νησί.


Iμβρος - Τένεδος. Ο ξεχασμένος Ελληνισμός

Σήμερα περισσότερο από ποτέ Iμβριοι και Tενέδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να βγουν από την απομόνωση και να διεκδικήσουν ό,τι τους στέρησε η «άκαρδη μητριά» και η αδιαφορία της «άστοργης μητέρας - πατρίδας»


Iμβρος και Tένεδος, δύο νησιά του B.A. Aιγαίου, ακριβώς στο στόμιο του Eλλησπόντου. Θέση στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια των Στενών των Δαρδανελίων. Γι αυτόν το λόγο η Tουρκία επέμεινε και τελικώς επέτυχε να της αποδοθεί η κυριαρχία τους, αμέσως μετά το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου 1919-1922 που οδήγησε στη Mικρασιατική Kαταστροφή.