Το blog είναι αφιερωμένο στο υπέροχο Αιγαίο αλλά φυσικά και στο Ιόνιο πέλαγός μας. Μικρά αφιερώματα στα αγαπημένα μας νησιά που κάνουν περήφανη την Ελλάδα για την ιστορία τους και την ομορφιά τους

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Τέλενδος

Πολύ κοντά στην Κάλυμνο βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, η Τέλενδος ή Τέλεντος. Το μήκος του είναι περίπου 4 χλμ. και η έκτασή του φτάνει τα 4,6 τετρ. χλμ. Κάποτε ήταν ενωμένο με την Κάλυμνο από την οποία χωρίστηκε το 535 π.Χ. μετά από ένα μεγάλο σεισμό. Από τότε απέχουν ελάχιστα, μόλις 900 μέτρα. 
Φωτογραφία drjerryfowler
Είναι ένα νησί άγονο και πετρώδες στο οποίο δεσπόζει το οροπέδιο του, που ονομάζεται "Ράχη" κι έχει μέγιστο υψόμετρο 460 μέτρα. Ο μοναδικός οικισμός του βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του, ακριβώς απέναντι από το χωριό Μυρτιές της Καλύμνου, με το οποίο και συνδέεται με μικρά πλοιάρια, "θαλάσσια ταξί", που εκτελούν τακτική συγκοινωνία. 
Φωτογραφία TyneWear-Rob
Η Τέλενδος περιλαμβανόταν στις «νήσους τε Καλύδνας», που μνημονεύονται στον «Νεών Κατάλογο» του Ομήρου μαζί με τις υπόλοιπες στην περιφέρεια Καλύμνου. Κατά την αρχαιότητα ανήκε πιθανώς στον καλυμνιακό δήμο Πανόρμου. Άφθονα λείψανα υστερορωμαϊκής περιόδου, όπως λουτρικές εγκαταστάσεις (θερμές), ελαιοτριβείο, εντοπίζονται κυρίως στην ανατολική ακτή του νησιού, ανάμεσα στις μεγάλες παλαιοχριστιανικές βασιλικές, πλησίον του σημερινού οικισμού. 
Φωτογραφία Marite2007
Δυτικά από τη θέση Θολάρια ή Πεύκι με τους υπέργειους τάφους, τοποθετείται η θέση αρχαίου θεάτρου. Στο επιβλητικό και απότομο ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου με τον οχυρωμένο βυζαντινό οικισμό, που βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά και περί το μέσον της Ράχης, σε υψόμετρο 120 μ. περίπου, υπάρχουν λείψανα φυλακείου. Στην παραλιακή θέση Βλυχάδα διατηρήθηκαν λείψανα υστερορωμαϊκού εργαστηρίου κεραμικής.
Φωτογραφία Fan of Greece
Το μικρό αυτό νησί του Αιγαίου πελάγους έχει 54 κατοίκους, των οποίων η κύρια ασχολία είναι η αλιεία. Στην Τέλενδο δεν υπάρχει οδικό δίκτυο. Είναι ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Οι παραλίες του προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρο το νησί της Τελένδου έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών “NATURA 2000” και αποτελεί Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας.
Φωτογραφία TyneWear-Rob

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου